"Planetáris,felső fejes könyvszkenner", vagy egyszerűen csak "a legjobb szkenner minden feladatra"?

"Az Elarscan meghatározása nagyon egyszerű: "ez egy professzionális, érintésmentes szkenner mindenféle dokumentum digitalizálására, továbbá digitális kormányzati szolgáltatásokhoz, modern irodák és digitalizáló cégek eszköze, önkormányzati és pénzügyi intézmények, gyógyszergyárak és nyilvántartó szervezetek számára, …"
a marketing osztály meghatározása

"Ugyanaz, amit mindenki használ" - jó. De nem mindig

A sztereotípiák és a tömegszabványok világában élünk. Nem szükséges megkérdeznünk - jelenleg melyik mozifilm a legfelkapottabb, melyik a legdivatosabb nadrág, vagy épp melyik vízforralót vegyük meg - mindez ott van minden kerítésen, weboldalon, tévéképernyőn. Ez egész kényelmes: így időt spórolhatunk egy vasaló, vagy egy autó vásárlásánál: az első lehetőség már adottés lehet, hogy nem is olyan rossz, vagy éppenséggel egész elfogadható. Természetesen ez csak fogyasztói termék vásárlására vonatkozik. Azonban a professzionális megoldások, vagy eszközök területe nem ilyen.

Mi az „Elarscan”?

Mindenki megérti, hogy a népszerű iPhone-ok beépített kamerái tökéletesen alkalmazhatók az olyan otthoni szituációkban, mint például, hogy "ez a nyugtám nem vesszen el", de nem megfelelőek egy banki ügyfél iratainak mindennapos digitalizálására és elektronikus tárolására. Az Elarscan-ek planetáris (felső fejes) dokumentum szkennerek, amelyek bekötött és "körülményes" dokumentumokhoz készültek: iratok és dossziék szkennelésére irodában, adminisztratív osztályokon, digitalizáló központoknál. Könyvszkennereknek, "felső fejes", vagy még "fényképészeti szkennerek" -nek is nevezik őket. Az Elarscan egy asztali eszköz a nem kényelmes dokumentumok, vagy tárgyak - ezek nem feltétlenül könyvek, vagy papírok: lehetnek akár medálok, vagy pénzérmék, anyagminták és kiegészítők, bármilyen cikkek és régi műalkotások, stb. -kényelmes digitalizálásához. A folyamatos, termelékeny munkához elengedhetetlenül fontos alapelv szerint működik: "látjuk, hogy mit szkennelünk és lapozáskor nem kell felemelni és megfordítani a könyvet" - ellentétben a síkágyas szkennerekkel. A villámgyors és jó minőségű képek készítéséhez pedig mentse a fájljait a megfelelő formátumba.

Mi másra van még szükség?

Ami biztos - a nagy teljesítmény: a kényelmes használat érdekében a szkennelési idő kevesebb kell, hogy legyen, mint a lapozásra fordított idő - nem több, mint pár másodperc. Nos igen, a sokoldalúság: szükséges, hogy a maximális méret nagy legyen - egészen A2-es méretig (kb. 40 x 60 cm). Sík térképhez, vagy rajzhoz sík elhelyezésre (tartóra) van szükség, de ha legközelebb egy nehezen nyíló dossziét, vagy könyvet szeretne szkennelni - a tartót állítható szögű V-alakú felületté kell alakítania. Ha azonban látni szeretnénk egy finom szövet szálait, vagy egy régi múzeumi műalkotás legapróbb részleteit, egy ősi feljegyzést - akkora "makroscan" gombjával a képet folyamatosan tudjuk növelni az eredeti méret sokszorosára (!).

Miért "könyvszkenner"?

A terminológia történelmi: korábban a "másoló kereteket" (amelynek dizájnja és működési alapelve nagyon hasonló volt a már majdnem feledésbe merült előhívógépekhez, amellyel képeket lehetettelőhívni negatívokról és diafilmekről) régi, értékes könyvek, mint például a Gutenberg Biblia, digitalizálására használták. Ekkor még nem léteztek nagyteljesítményű digitális fényképezőgépek és a másoló keret fényképezőgépei film helyett egy speciális elektro-mechanikus "digitális szkennelő lap"-ot használtak. Az 1990-es években a fényképezőgépekhez használt szkennelő lapok már képesek voltak keretenként a 100 megapixeles, vagy még ennél is nagyobb felbontásra. Természetesen az első szkennelő lapoknak egy kép létrehozásához szükségük volt néhány percre, ezért a látványnak teljesen mozdulatlannak kellett lennie. Az 1990-es évek ezt követő éveiben a planetáris szkennerek gyártói speciálisan kialakított ún. "fejekre" cserélték ezeket a hibrid fényképezőgépeket, mozgatható lineáris fényérzékelőket használva. A drámaian fejlődő professzionális mátrix fényképezőgépek - egyre nagyobb és nagyobb felbontást értek el, egyre inkább megfizethető áron - visszaszerezveezzel elvesztett pozíciójukat a dokumentum szkennelésben. A "könyv szkenner"Elarscan, amelybe modern, okos fényképezőgép került beépítésre, egyértelmű bizonyítéka az előzőkben említettnek.

Nem csak könyvek!

Manapság el kell oszlatnunk azt a tévhitet, hogy a "könyv szkenner" csak könyveknél és könyvtárakban használható. A "planetáris szkenner" kifejezés helyesebbnek tűnik, de nem egyértelmű, hogy mit is jelent. Az Elarscan egy "felső fejes szkenner" is (mint egy felső fejes projektor). Megjelennek a "dokumentum fényképezőgépek" és mindenféle "érintkezés nélküli képalkotó eszközök": sokszor még a szakértők sincsenek teljesen tisztában azzal, hogy melyik melyik. További problémát jelent, hogy a digitalizálás (általában) és az érintkezésmentes Elarscan-ek, a nem lapadagolós és nem síkágyas szkennelés egyre szélesebb körben hatol be az emberi szférába - minden iparággal új terminológiát hozva létre! Az irodákban és múzeumokban, könyvtárakban és bankokban, földhivatali tervek feldolgozásában, valamint bírósági ügyek tanulmányozásában - a szakértők különböző nyelveket és elnevezéseket használnak. Nem egyszerű sem megérteni egymást, sem megfogalmazni, hogy melyik feladathoz melyik a megfelelő termék, vagy megoldás.

Azt nem lehet leírni, hogy "a legjobb szkenner"

Természetesen nem mindig az Elarscan az egyetlen megoldás. Mindig van választási lehetőség. Meg lehet rendelni egy digitalizálási szolgáltatást egy szakértő cégtől - egy másoló központtól, egy szolgáltató szervezettől, egy digitalizáló cégtől. Tegyük lehetővé, hogy ezek a cégek beszerezhessék maguknak a könyv szkennert és használatra kész szkennelt állományokat, elektronikus forrásokat, gyűjteményeket, válogatásokat biztosíthassanak önnek, anélkül, hogy önnek saját belső digitalizáló osztályt kellenelétrehoznia. Ha a digitalizálási feladat nem annyira fontos - nincsenek személyes adatok, vagy másolás elleni jogvédelem - még megpróbálhatja azt is, hogy megmondja a diákoknak, hogy használják az okostelefonjaik kameráit - és nézzük meg mi történik (nem ajánlott). Végső lehetőségként ön megbetegedhet, elfelejtkezhet a feladatról, vagy épp otthagyhatja a munkahelyét - de az ilyenfajta megoldás nem mindenhol lehetséges. De ha valóban szüksége van bekötött, vagy nehezen kezelhető dokumentumok szkennelésére, az Elarscan nagy valószínűséggel a legsokoldalúbb és legkényelmesebb megoldás. Mindennek tetejébe nem olyan drága és már egyre több helyen használják. Kérjük, lépjen kapcsolatba velünk: megmutatjuk önnek élőben és elmondjuk a további részleteket.